5 Mayıs 2016 Perşembe

Entegre Nedir?  TTL ve CMOS entegre arasındaki farklar nelerdir?

Merhaba,

Bu yazımda sizlere, elektronik kartların üzerinde sıkça rastladığımız bir materyalden bahsedeceğim: Entegre.

Basit bir anlatım ile Entegre, belirli bir işi ve ya fonsiyonu gerçekleştirmek amacıyla, diyot, direnç, transistör vb. devre elemanlarının bir araya getirilmesiyle meydana gelen, kompleks yapıda bir devre elemanıdır. Birçok farklı amaç için üretilmiş, çeşitli türleri bulunmaktadır.

SSI (Small-Scale Integration)                   : 12’adetten az transistör ihtiva eder.
MSI (Medium-Scale Integration)             : 12 - 99 adet arasında transistör ihtiva eder.
LSI (Large-Scale Integration)                   : 100 - 9.999 adet arası transistör ihtiva eder.
ULSI (Ultra Large-Scale Integration)       : 100.000 adetten fazla transistör ihtiva eder.


Lojik uygulamalar ve matematiksel-mantıksal işlemler için üretilmiş entegre grupları, TTL (Transistor-Transistor Logic) ve CMOS (Complementary Metal-Oxide Silicon) olarak adlandırılırlar.

TTL Entegreler, Bipolar tipteki transistörlerden meydana gelmiştir. Bu nedenle, çalışma esnasındaki enerji verimliliği düşüktür. Besleme gerilimleri genelde 5V olarak tanımlanmıştır.

CMOS Entegreler ise, FET tipi transistörlerden meydana gelmiştir ve enerji verimliliği oldukça yüksektir. Besleme Gerilimleri 3V-15V arası uygulanabilmektedir. Düşük güç tüketimi nedeniyle, TTL serisi entegrelere göre daha çok tercih edilirler. (5-20nW)


Elektronik sektöründe gerek ticari, gerekse de deneysel-öğretsel çalışmalarda çokça kullanılan mikrodenetleyici mimarileri olan PIC, ATMEL vs  birer CMOS entegredir.

Konu ile ilgili soru, görüş ve önerileriniz için, sayfada bulunan yorum kısmından ya da e-mail aracılığıyla ulaşabilirsiniz. Elimden geldiğince yanıtlamaya çalışacağım.

Sürç-i lisan ettiysek affola :) Sağlıcakla kalın.

Doğuş.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder